Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

  /     /   2019 lentjei és fentjei

2019 lentjei és fentjei

Halkan szól. Lefordítva békés zongora az album neve. Pont illik a hangulatomhoz. Közeledik az év vége, és ilyenkor szeretem átgondolni honnan hová jutottam. Mi történt 2019-ben, mire lehetek büszke, milyen hibákat ne kövessek el újra, és miből meríthetek erőt a következő évben, mik a következő lépések?

Sok minden történt. Pörgetem a fotókat, és sorra veszem a sikereket, és a bukásokat is. Mind kellettek ahhoz, hogy most itt legyek, így ahogy vagyok. Kellenek ahhoz is, hogy 2020 még jobb legyen.

Lássuk csak mi történt velem és a Pomanders-szel 2019-ben időrendi sorrendben

 

Írt rólam a Marie Claire (február 10.)

Igaz, csak a napi favoritban, de nekem mégis maga volt a világ, hogy a Marie Claire magazin oldalán szerepelhettek az illatos ékszerek.

https://marieclaire.hu/divat/2019/02/10/lenyugozo-illatos-ekszerek/

marie-claire.jpg

 

Megszületnek ezüstből a Pomanders logós és cirkalmas gyöngyei (február 28.)

Biztos voltam benne, hogy szeretnék olyan ezüst gyöngyöt, melyen a Pomanders logója látható, mégpedig kétféle méretben, 8mm és 6mm-es verzióban is. Született melléjük egy díszítő gyöngy is, mely a szelence rajzolatát tükrözi, azaz pici cseppeket a Pomanders logóval.

51d63be5-b91c-44cb-873e-a6b25d924f19.jpg

Pomanders fülbevaló (március 13.)

Ez egy bohém, és vidám kis álom volt, mely egyszer csak valóra vált. Engem is meglepett, mennyire szépek a szelencék fülbevalóként is. Igaz, a fülbevalóban az illatot csak az érzi, aki közel hajol a viselőhöz, ám ő maga nem. De miért is ne viselhetnénk illatos fülbevalókat?

foto16.jpg

Táskaékszerek (március 16)

Elkészülnek az első táskaékszerek. Fura módon az emberek nem igazán tudják hová rakni. Hasonló sincs sem Magyarországon, sem Európában, nem tudják mihez kötni, nincs előzménye. Első. De nem adom fel, egyszer csak eljön majd az idő, amikor érteni és akarni fogják ezt az érzést az emberek, az illatos táska valami olyan, amit nem lehet elmagyarázni.

img-5221.jpg

 

Minya Viktória magyar származású parfümőr is méltatja az ékszereimet (május 21.)

Azt hiszen, ez volt az első mérföldkő, amikor azt mondtam magamnak, ez igen. Talán azért, mert bár itthon kevesen ismerik, nekem ő az Orr nagy „O”-val, a nő, aki a magyar Coco Chanel, aki olyan parfümöt készít, hogy aki megszagolja, az csak ámul Párizstól, Londonon át Moszkváig az egész világon. Minya Viktória az a nő, akinek saját parfümkollekciója nemzetközileg is hatalmas elismerésnek örvend. És ő az én ékszereimmel fényképezkedett a parfümorgonája előtt. Erről azt hiszem legmerészebb álmaimban sem mertem még fantáziálni sem. Itt találod a FB posztját:

https://www.facebook.com/ParfumsViktoriaMinya/posts/2196466517068091

 minya-viktoria-pomanders.jpg

Bokaláncok mini ásványokból (július-augusztus)

Kitaláltam, és megfűztem az elsőt magamnak. Aztán még hármat. Bolondultam értük. Szerintem fantasztikusak. De a rajongásommal egyedül maradtam, leszámítva azt a kevés „őrültet”, aki értette, mi abban a jó, hogy rugalmas gumidamilon áthúzod a lábfejeden a pici ásványokat, melyek ott csillognak aztán a bokádon. Nem, nem szakadnak el ezek a bokaláncok. Ha nem hiszed, próbáld ki őket, tuti készítek párat 2020 nyarán is majd.

img-6027.jpg

Új szelence (szeptember-december)

Rajzoltam egy új szelencét, illetve többet is. Persze ezüstből. Nos, ez egy tökéletes kudarc volt. A sok egyeztetés után, ami először a számítógépes rajzot illeti, végre szó szerint kirajzolódott, illetve megrajzolódott amit szerettem volna, Olyan tökéletes volt, és csodás minden. Eljutottunk az öntés fázisába, ami jól sikerült. Ám a szelencét nem lehetett összerakni, nem jól záródott. De december közepén már nem volt sem idő, sem mód újrakezdeni az elejéről az egészet. Ez a terv 2020-ra vár. Tudom is a miérteket, és a sok idő, pénz és energia, ami rá lett áldozva, nem úgy fogom fel, hogy hiábavaló volt, bár innen nézve erősen úgy tűnik. Inkább úgy, hogy valami még hiányzik, amit akkor nem láttam vagy nem jól láttam. Mindez arra sarkall, hogy tovább menjek, és egy másik úton próbáljam meg újra. Mert ahogyan azt a napokban olvastam: a győztesek olyan vesztesek, akik felálltak, és még egyszer megpróbálták…

Drágakövek (január-december)

Emlékszem, milyen sokáig néztem, mikor tudom majd megvenni az első pár igazi drágakőből készített gyöngyöt, hogy illatos ékszerek készüljenek belőlük. Volt hogy csak pár szem gyöngyöt tudtam vásárolni. Először a zafír volt az, majd a topáz, végül a rubin, és decemberben a smaragd is, mely utóbbiból csak jövőre készül új ékszer. Lassan betöltik igazi szerepüket, és tényleg királynői ékszerekké válnak az először csak a lelkemben élő ékszerek, a valódi drágaköveknek is köszönhetően.  

topazak.jpg

Ezüst szelence újratervezve (október 16.)

Szeretem volna, hogy a szelencén legyen valahogy a Pomanders logó. De ezt nem lehetett kivitelezni cirkalmas volta miatt. Ráírni sem lehet sehogyan sem. Akkor eszembe jutott, hogy a charmokat is szokták egy kis hengeren hintáztatni, és a hengert fűzik a karkötőre. Meg is rajzoltam, és a skiccekkel felszerelkezve magyaráztam az ötvösnek, mit is szeretnék. Az első öntések jól sikerültek, így el is kezdődhetett a gyártás. Antikolva lehetett csak kivitelezni, hogy a logó szépen kirajzolódjon. A régi szelence új köntöst kapott, mely a sötét színű gyöngyökhöz igencsak jól áll. Nagyon szeretek vele dolgozni, hiszen nem töri meg a karkötő gyöngyeinek szimmetriáját, így jobban lehet játszani, méretre alakítani, mint a sima ezüst szelencét és a logós gyöngyöt tartalmazó karkötőt.  

turmalin-illatos-karkotopi.jpg

Jakupcsek Gabi is Pomanders karkötőt visel a műsorában (október 23.)

Már régebb óta ismertük egymást, hiszen több interjút is készítettem vele. Illetve inkább én ismertem őt, őneki én egy voltam a sok riporter közül. Aztán egyszer csak májusban az egyik interjú végén vettem egy nagy levegőt, és az orra alá dugtam szó szerint az egyik karkötőt. Nem tudtam hogyan és mit mondjak, így hagytam, hogy csak érezze a karkötő illatát, és nem szóltam semmit. Az illatok majd elrendezik, ha úgy kell lennie - gondoltam. Az illatok pedig beszéltek helyettem. Ő pedig csak annyit válaszolt, ilyet azonnal szeretnék én is. Aztán többször is találkoztunk, és megszületett a duplán illatos anya-lánya karkötő is, mellyel karácsonykor lepte meg a lányát, Emmát. Azt írta az egyik levelében, hogy a műsoraiban is viseli, mert nagyon szereti őket.

jakupcsek-gabriella-pomanders-illatos-karkotok.jpgjakupcsek-gabriella-pomanders-paros-karkotoje.jpg

Vendégségben a Duna TV családbarát műsorában (november 12.)

Ez volt a harmadik tévés szereplésem és most izgultam a legjobban. Több mint hét percet szerepeltem, ami sok, nekem legalábbis. Próbáltam összeszedett lenni, és arra válaszolni, amit kérdeznek. Nagyon nehéz élő műsorban helytállni, azt hiszem, erre születni kell. Nem az én terepem, de elégedett voltam visszanézve az adást. Tudtam, hol bakiztam, már a műsor alatt is, és lehetett volna jobban is. Talán majd legközelebb…

https://mediaklikk.hu/csaladbarat-extravideok/video/2019/11/12/illoolajok-karkotobe-zarva/?fbclid=IwAR1wITwb9uPvO2j54rdUQCzEAWba9cJaV2SALnJ8rO1bDdtoENVPb9TFHIo

Tömjénes szappan (november 14.)

Ó igen!  A tömjénes szappan is megszületett. Mennyi zsákutcában jártam, mennyi csalódást éltem meg ezzel kapcsolatban, számba venni is sok lenne az alatt a kilenc év alatt, amíg terveztem, akartam, görcsösen, nehézkesen, fogösszeszorítva, sírva, aztán szenvedve, majd feladva. Nehéz volt. Amikor elindult a Pomanders, tudtam, csak idő kérdése és megcsinálom. Végre igent mondtak rá fent is. Lehet, szabad, sőt mi több: kell. Nefertitinek neveztem el a kedvenc királynőm után.  

nefertiti.jpg

Elindul a Pomanders honlapja (november 21.)

Végre végre végre, több mint másfél év várakozás, próbálkozás, újra és megint újrakezdés, annyi átvirrasztott éjszaka után, ami a szövegek írásával, rendszerezésével, fényképek feltöltésével, és azok seozásával telt, igaz más formában mint ahogy terveztem, de elindul a Pomanders honlapja. Ez egy hatalmas öröm volt.

 

Mese pomander (december 10.)

Olyan gyorsan érkezett a vágy, hogy megszülethessen, hogy nem volt idő gondolkodni. Több mint öt cikket kellett volna akkor a napokban megírnom, de Marcsi (Bajzáth Mária számos meséskötet szerzője, Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója) írt nekem egy emailt, amiben arra kért, készítsek neki mese illatot. Mondtam neki, hogy nem tehetem, a keverék engedélyeztetése túl hosszú idő lenne, és nekem első a biztonság, nem szeretnék olyan keveréket adni, amit aztán bőrre lehet kenni, és az esetleg allergiát okozhat, főleg gyerekeknél. Csalódott volt. De ajánlottam neki egy alternatívát. Színes, mesés ásványokkal, és a mese pomanderrel. Egy este alatt született, leírással, cikkel, ásványokkal együtt. Fantasztikus volt alkotni, imádtam, és ő is le volt nyűgözve. írt is róla:

 http://mese.mesepedagogia.hu/2019/12/10/a-mese-es-a-meseles-illata-a-meseles-ritusai-a-meseles-eszkozei-a-nepmesekincstar-mesepedagogiaban-i/?fbclid=IwAR121teC1Ukv_HrExK-yN36tCmzQqbSKq2ahzeJ9-d6usIATXVAjgJaeyBU

mese-pomander5.jpg

Logót a cédrus gyöngyökre (december 11.)

Senki nem akarta vállalni. Túl picikék a gyöngyök – nem lehet rágravírozni, mondták. Elcsúszik a lézer. Nem vállaljuk. Aztán a sokadik telefon és egyeztetés után találtam egy mesterembert, aki nem csak érti a szakmáját, de szereti a kihívásokat is. Nem ígért semmit, és nagyon sok gyöngyöt rontott el, de én nem bántam, mert legalább megpróbálta. Aztán külön szerszámot kellett csinálnia, hogy kivitelezhesse a munkát. Végül igaz nem mikulásra, de legalább karácsonyra elkészültek. Nem tudta megoldani, hogy a gyöngy mindkét oldalán legyen logó, ahogyan szerettem volna. De nem bánom. Csodaszép lett. Szebb, mint ahogyan elképzeltem.

illatos-cedrus-gyongyok-logo-pomanders.jpg

 9 nyereményjáték

Az év során kilenc darab nyereményjétékot szerveztem, és öröm volt veletek játszani. Az biztos, hogy 2020-ben is sok játék lesz :-), még értékesebb nyereményekkel, mint idén.

adventi-illatos-nyeremeny-pomanders.jpg

3 vásár

2019 során tavasszal és ősszel vettem részt három-három napon a Lurdy-ház ásványbörzéjén, ahol személyesen is találkozhattam több visszatérő vásárlómmal is, mely nagy öröm volt nekem. Október végén pedig a Drops Nemzetközi Aromaterápiás konferencia és vásárán vettem részt, ahol a több nemzetközi ismert előadó kezén is csillogott a Pomanders karkötő, mely igazi elismerés volt nekem. 

lurdy-pomanders.jpgdrops-pomanders.jpgpomanders-lurdy2.jpg

Köszönök mindent, hálás vagyok minden percért ami megtörtént. Izgatottan várom, mit hoz 2020. A lehetőségekre nyitott vagyok, bármit is jelentsen ez, új ötleteket, megvalósulásokat, és olyan ajtók nyílását, melyet nem is képzelek még, vagy nem úgy ahogyan történi fog. Állok elébük tiszta és lelkes szívvel. 

Illatos, boldog, áldott új évet kívánok!