Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

  /     /   Angyalhívó, bola, harmónia labda vagy pomander?

Angyalhívó, bola, harmónia labda vagy pomander?

Amikor megkérdezem az embereket, hogy tudják-e mit jelent az, hogy pomander, akkor tízből tízen azt válaszolják, hogy fogalmuk sincs. Mikor meglátják nyaklánc formájában a nyakamban, akkor azt mondják, ó, de szép angyalhívó! Szóval akkor most, hogyan is hívják igazából?

Gömb alakú függő

A minap egy kávézóban találkoztam egy ismerősömmel. Megdicsérte a karkötők szépségét, majd azt kezdte el mesélni, hogy a Westendben is látott hasonló medált, de ők angyalhívóként adják el. Valóban külföldön, és így hazánkban is a legtöbben így ismerik az ékszerként is hordható gömb alakú függőt, amit ki lehet nyitni: angyalhívó. Általában kristály, vagy ásvány gyöngyöt, gömböt szoktak beletenni, mely diszkrét mozgásával finom hangot ad ki, melynek hangjára, akár az angyalok is megérkezhetnek, ezt nem tudom biztosan.

 

2-2.jpg

 

A maja kultúra kincse

A maják úgy ismerték ezt az ékszert, hogy “Llamador de Angeles” (angyalhívó), és a legenda szerint a várandós nők viselték hosszú láncra fűzve a nyakukban, mivel a benne csilingelő kis labda hangjával olyan rezgéseket bocsátott ki, mely nyugalmat és harmóniát hozott, illetve a születendő baba őrangyalait hívta. A születés után a bölcső fölé akasztották, hogy finom hangja megnyugtassa az újszülöttet és a méh biztonságára emlékeztesse.

Pomander, egy elfeledett ékszer

Az európai kultúrkörben egy kis kutatást végezve azonban hamar kiderül, mennyire népszerű is volt egykoron a pomander, mely a francia pomme d’ambre szóból ered, mely szó szerint ámbra almát jelent. A XVI. – XVII. században a pomandert a legtöbb uralkodó osztálybeli a nyakában, vagy még inkább a derekára fűzhető övön viselte, és aromás növényeket, vagy azok olajával illatosított szövetet tettek. Az illatok úgy gondolták megvédik őket a gonosz gondolatoktól, és még inkább a betegségektől. Míg tehát a pomandernek Európában írásos emlékekben, festményeken is előfordul, létezése egyértelmű és bizonyított, addig az angyalhívó jobb esetben egy szép legenda, vagy egy jól hangzó marketing szlogen.

Sajnos a XVIII. századra egyszerűen kiment a divatból ez a szép ékszernek is beillő használati tárgy, mely a XXI. században az aroma ékszerek divatjával újra éledhet.

 

1-2.jpg