Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

  /     /   Cédrus, a fény fája

Cédrus, a fény fája

A fa és az ásványok együtt különleges egységet alkotnak. Mindenképpen szerettem volna egy ékszeren belül érezni a két minőséget, és persze az is fontos volt, hogy illatos legyen a készített karkötő. Több fa létezik, mely aromásan balzsamos illatú természetes formájában is. Amikor alapanyagot kerestem az ékszereimhez, az is számított, hogy az adott fa mit jelképez. Éppen ezért esett a választásom a cédrusra

cedrus-karkoto-illatos-rozsakvarc-madagaszkar.jpg

Amióta világa világ

A cédrus fáját az idők kezdete óta használják. Magas gyantatartalmú fáját nem szeretik a kártevők, nem megy bele a szú, keménysége okán pedig a belőle készített építmények sokáig fennmaradnak. Cédrus fájából készítették az egyiptomi halotti koporsókat, a szarkofágokat, a főníciai kereskedők a világjáró hajóikat, hiszen nehezen süllyedtek csak el, és a Jeruzsálemi templom is ebből a fából épült Salamon utasítása szerint.

illatos-cedrus-gyongyok-logo-pomanders.jpg

Örökké

Olyan fát kerestem, aminek fénye van. No meg illata. Szép a kidolgozása, és nem védett, vagy veszélyeztetett faj, mint amilyen a rózsafa, vagy a szantál. Aztán egyszer csak ott volt a fejemben a gondolat: a cédrus az, amit keresek. Az égig érő, édesen balzsamos illatú, akár több ezer évig is elélő fa. Bevallom, engem lenyűgözött, hogy a bibliai időkben, és azután is mennyire tisztelték, mi mindent jelentett számukra, ha a cédrussal dolgoztak. Nem csak arról van szó, hogy bizonyos épületeket építettek belőle, mert egyszerűen jó a fája, könnyen megmunkálható, vagy éppen egyszerűen szállítható. Nem. Engem az ragadott meg benne, hogy a régiek azért használták a cédrust, mert számukra az örökkévalóságot jelentette. Érdekes tény, hogy egyes kódexeket a cédrus olajával kentek meg, mert azt gondolták, így tovább fennmaradhatnak. Mindezt Horatius-tól tudjuk, aki a Pisókhoz szóló levelében ír arról, hogy az irodalmilag értékes műveket megkenték cédrusolajjal: „posse linenda cedro”.

Szépség és erő

Rohanó időinkben a cédrus a biztonságot, az állandóságot, a megbízhatóságot jelképezi, az erőt, és a hatalmat, sőt a szépséget is. Sok kultúra és civilizáció használta ezt a fát, mely a magasztosságot, nagylelkűséget is jelentette.

cedrus-topazzal-pomanders-illatos.jpg

Illatos cédrus karkötők

Az ékszereimben a cédrust azoknak ajánlom, akiknek támaszra, és önbizalomra van szüksége, akik számára az erő, a biztonság fontos. A cédrus a fény fája, illatával, sudár termetével, hosszú korával nem csak a bölcsességet, de kiválóságot is jelképezi.

 

3-3.jpg