Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

  /     /   Lávakő a kalapács alatt

Lávakő a kalapács alatt

Ma kaptam egy levelet, melyben azt kérdezték, hogy mit is tudok a lávakövek gyártásáról. A levél feladója szerint ugyanis a kereskedelemben kapható lávakő gyöngyök nagy valószínűséggel mind festettek. Azt is elmesélte, hogy (nem az én ékszerem esetében), de a lávakövére cseppentett illóolaj leoldotta a festéket a lávakőről. A segítségemet kérte, mi is lehet az igazság, hiszen én azt állítom az ékszereimről, hogy azok nem készülnek festett alapanyagokból. 

Nem hagyott nyugodni a dolog, és előkerestem a régi levelezésemet a forgalmazótól, akitől a lávaköveket vásárolom. Mindeközben újfent írtam neki, és megkérdeztem őt a lávakövekről, hogy mondja el, mi is az igazság. Mert ha valóban festett minden lávakő a piacon, úgy, - igaz a tudtomon kívül -, de akkor az enyémeim is azok.

Szerencsére ezt válaszolta (az idézetet a beleegyezésével közlöm):

" Szia Gabi, Kezdjük az elején. A fekete lávakő nem festett. Törd el darabold fel, égess belőle egy darabot. Nem festik, hanem olajozzák, hogy ne legyen annyira érdes. A következő a gyártás: a fekete bazaltot újra olvasztják, habosítják majd kihűtik. Itthon is gyártható lenne, gondolj a bazaltgyapot szigetelő anyagokra. Építőipar. A fekete lávaköveket nem festik. A nem fekete lávakövek a problémásak, mert a színek nem természetből származnak, üvegből készítik és vagy az anyagában festik vagy felületi festése van. Léteznek még fémes bevonatokkal is a "lávakövek", mint a Hematiton, pl. aranyszínű, ezüstszínű, rózsaarany színű lávakövek. De mindez csak töréspróba után derülhet ki, hogy ezek feketéből vagy üvegből készültek. Végül nincs riolit lávakő, mert az egyrészt nem fehér és nem lyukacsos, hanem tömör és mindenféle világos színű. Tehát házi kísérlet a feketével, a többi üvegsalak..."

image3.jpeg

Ezek után leszaladtam a garázsba, és kerestem egy kapalácsot. Szét is törtem egy gyöngyöt. Ezen látszik, hogy nem festett, de valóban van rajta valami bevonat.

Ezt követően a tűz erejét vetettem be. Egy csipesz és egy mécses segítségével elkezdtem hevíteni egy ugyanabból a füzérből származó lávagyöngyöt. Amint elkezdett melegedni, látszott rajta, hogy valami fényes megolvadt a felületén. Ám ahogyan égett, nem éreztem kellemetlen, égett festékszagot. Ezt jó jelnek vettem.

image2.jpeg

Aztán egy vízzel telt zöld kis edénybe dobtam egy sima lávagyöngyöt, hogy lássam, kioldódik-e belőle festék, de ez nem történt meg.

image1.jpeg

Majd mellé dobtam a felhevített, megégetett gyöngyöt is a vízbe. Jól látszik a képen a különbség. A megégetett gyöngy felületén a megolvadt viasz, vagy olaj visszahűlt.

image0.jpeg

A lávagyöngy felületén az olajtól függetlenül levegő buborékok látszanak, ami azt jelenti, az lávakő anyaga porózus szerkezetű, mely beszívhatja a rá cseppentett illóolajat.

Örömmel nyugtáztam, hogy az általam használt lávakő gyöngyök nem festettek, megbízható forrásból származnak.