Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

  /     /   Mi az a mese pomander?

Mi az a mese pomander?

November végén keresett meg Bajzáth Mária a Népmesekincstár mesepedagógia módszer megalkotója, számos könyv szerzője, hogy készítsek neki egy meseillatot, melyet a workshopok alkalmával a mesélései alatt tud használni. Kifejezett kérése volt, hogy ne diffúzorban párologtatható illóolaj-keverék legyen, mert nem mindenki szereti az illatokat, és egy adott illatú térben mesélni, ami valakinek nem az ízlése szerint való, nem jó élményt ad. Mivel az illóolajokat csak hígítva lehet bőrön alkalmazni, de az is kiválthat sok esetben allergiás reakciót, így a szelencéket javasoltam neki. Egy negyed óra múlva körvonalazódott is, mi lehet a megoldás

Diszkréten illatozik

mese-pomander2.jpg

Számomra rendkívül fontos az illóolajok biztonságos alkalmazása, legfőképpen, ha gyerekről van szó! Éppen ezért találtam ki az illatszelencés ékszereket, hiszen így azok is viselhetnek bizonyos illóolajokat magukon, akik allergiások, vagy egyszerűen nem szeretnék közvetlenül a bőrükre tenni az adott illatot. A szelence révén ugyanis nincs az illatoknak kontaktusa a bőrünkkel. Az áttört – tehát apró réseket magukba foglaló - szelencék nyithatóak egy kis zárral, a bennük található kis pompomra cseppenthetjük az adott illóolaj-keveréket, melynek finom illata a szelence mintáit kiadó réseken keresztül érezhetőekké válnak. Ilyen módon a szelence kézbe fogva akár körbe is adható, és mivel diszkrét illatát csak az orrunkhoz emelve érezzük, így nem terheljük azokat, akik esetleg nem szeretnék érezni az adott illatot.

Kilenc ásvány

De hogy ne csupán a szelence legyen, hanem valami pluszt is adjon ez a tárgy, és szépséget közvetítsen, kérdeztem Marcsit, mit szólna, ha ásványgyöngyöket fűznék a szelence köré. Az elejétől kezdve tetszett neki az ötlet. Az illóolajokban mindig sokkal magabiztosabbnak érzem magam, mint az ásványok világában. Igazából fogalmam sem volt, vajon milyen ásvány illik a mesékhez, a gyerekekhez. Amikor azonban elolvastam Marcsi levelét, - azt írta nekem, hogy: „olyan színes legyen mint a mese, azt fűzd bele, amit mesésnek gondolsz valamiért. Rád bízom.” - szinte válogatás és gondolkodás nélkül „jelentkeztek” az ásványok. Így az eredeti, első gondolatom, vagy inkább megérzésem alapján kiválasztott kilenc ásványt használom azóta is a mese pomanderben. Utólag, amikor megmutattam először Marcsinak a mese pomandert, akkor mondta mosolyogva: kilenc, ez nagyon jó, hiszen a kilenc meseszám. Bevallom, én ezt nem találtam ki, egyszerűen csak így esett, hogy kilenc ásvány jelentkezett. 

mese-pomander6.jpg

Hematit, mert a mesék egyidősek az emberiséggel, talán ugyanúgy, mint a hematit, melyet az őskorban is használtak már, mégpedig a barlangrajzok vörösesbarna színét ez az ásvány adta.

Hegyikristály, mely az egyik legfőbb kristály mind közül, a tisztaság, az erő, a fedhetetenség jelképe.

Lepidolit, mert ez egy igen érzékeny ásvány, porózus a szerkezete és a csillámfélék ásványaihoz tartozik. Kicsit olyan mint a mese, ha figyelünk, és óvatosan lépünk ebben a csodálatos világba ránk szórja káprázatos csillámait.

Tigrisszem, mert ez az erő köve, az éleslátásé, melyre mindannyiunknak szükségünk van azon az úton is melyet a mesében teszünk meg, és a valós mesénkben is, az életünk meséjében.

Karneol, mely a tizenkét drágakő közül az egyik, melyet a Biblia is említ.

Fluorit, mely olyan sokféle színben pompázhat, a zöldtől kezdve a sárgán át egészen a violáig, emlékeztetve minket arra, hogy minden attól függ, hogy honnan nézzük, semmi sem fekete vagy fehér.

Lápisz lazuli, mely a szó szerint az ég kövét jelenti. nem is meglepő ez, hiszen ha megnézzük közelebbről, benne van az ég kékje, az univerzum csodás végtelensége, melyben az aranyszínek (pirit) az ég csillagait juttathatják eszünkbe.

Rózsakvarc, mely örök idők óta a szív ásványa, és mi is kellene igazán egy jó meséhez, mint szív, igaz szív, melyben a szeretet lakik, így mindig győzedelmeskedik a  gonosz felett.

Végül pedig howlit, mely egyszerre fekete és fehér, szürkés rajzolata különleges mintázatot ad. Az észak amerikai indiánok egyik amulettje, szerencsehozó ásványa volt. Azt gondolták róla, hogy erőt és bátorságot ad viselőjének, akit arra bíztat, hogy menjen tovább kijelölt útján, teljesítse be sorsát, valósítsa meg álmait.