Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

  /     /   Palo Santo, a dél-amerikai illatos fa

Palo Santo, a dél-amerikai illatos fa

A Palo Santo, mely magyarul szent fát jelent, egy Dél-Amerikában őshonos csodálatos fa. Évszázadok óta használják gyógyításra, füstölésre illatos fáját az indián sámánok. A fából nyert illóolaj misztikus, balzsamos illatú. Terpénekben gazdag, így oldja a feszültséget, csökkenti a szorongást, és a fájdalmat. Mély édes illata különleges, az európai orrnak néha túl egzotikus is akár. Fája puha, nehezen megmunkálható, füstje fehér.

 

 

palo-santo-illatos-karkoto-pomanders.jpg

Füstölő és illóolaj 

Először ajándékba kaptam egy alig arasznyi kis fát. Amikor az orromhoz emeltem, éreztem finom, selymes illatát. Kipróbáltam fütölve is, izzó végeivel köröket leírva, ahogyan az indiánok alkalmazták. Később füstölőkeverékben tömjénnel együtt használtam, úgy a mai napig is nagyon szeretem. Aztán tavaly egyenesen Dél-Amerikából, Ecuadorból többen rendeltünk illóolajat egy helyi termesztőtől, Rafael Parducci-tól. A kék kis üvegcsében érkező illóolaj kupakját le sem kellett csavarnom ahhoz, hogy érezzem átható illatát.

Milyen az illata?

Erős. Befelé fordítós, misztikus. ha illatot kell mondanom, akkor elsőre az jut eszembe, hogy édes. Aztán az, hogy hideg, hűsítő. Végül az is, hogy olyan gumis, kicsit gyógyszeres illatú. Semmihez sem hasonlítható. A mélyebb rétegekben, többszöri szaglás után érzem a fát is, az őserdő illatát. Aki érezte már a hatalmas fák dohosan párás, harsány illatát, nem felejti el soha.

Balzsamfa

A Palo Santo (Bursera gravolens) – szent fa – csakúgy, mint a tömjén, és a mirha a balzsamfa félék családjának a tagja. Ez, az egyébként nem feltűnő fa, Peruban, Venezuelában és a Yucatán félszigeten őshonos. A hím és nőivarú egyedek csoportokban élnek az esőerdőben, mely igen ritka a természetben. Egy hímivarú fához általában nyolc nőivarú fa tartozik, és míg a hím 200 évig is él, addig a nőivarú csak 40-45 évet. És itt a lényeg., kicsit később elmesélem. Illóolajat készítenek a fa gyantájából, és a fájából egyaránt. Ám ahhoz, hogy a legjobb minőségű illóolajat kinyerjék a fából, várni kell. Sokat. Van, hogy több évig is. Mert ez a fa az őserdő talaján pihenve érik, és csak azok a gallyak tartalmaznak nagy mennyiségű olajat, melyeket nem azonnal, frissen párolnak le.  

Főnix

A fa, -  pusztulása után - egy úgynevezett metamorfózison megy keresztül, mely a lehullott ágak földön történő pihenésével kezdődik. Ezekben a pici kis fadarabkákban pár év múlva ott lesz a csoda, az új élet.  Az a bizonyos illóolaj az, ami csak az éveken át tartó pihenést követően szívódik fel teéjesen a fában. Vannak olyan ágacskák, melyek nem érintkeznek a földdel, ezek a „prémium” minőségűek, őket a földön lévő "botok" tetejéről lehet begyűjteni. Ennek a begyűjtésnek nagyon szigorú szabályai vannak, melyeket az adott országok hatóságai szigorúan ellenőriznek.

Tértisztításban az egyik legjobb

Nem véletlenül, hiszen a „Szent fa” ágacskájában lévő olaj egyetlen cseppje is elég ahhoz, hogy nagy tereket megtisztítson, míg azt egyidőben pozitív energiával tölti meg. Évszázadokkal ezelőtt a Dél-Amerikai indián törzsek sámánjai, a szent emberek vezették a törzsi szertartásokat, melynek legfontosabb mozzanata, a Szent fa ágának meggyújtása volt. Mikor a pislákoló lángból füst lett, hatalmas körkörös mozdulatokat írtak le kezükkel, hogy a füst mindenhova eljusson. Napjainkban újra hódít a palo santo, és fehér zsályával, tömjénnel keverve igazi ütős párost alkotnak.

Karkötőben illatozva

Különféle ásványokkal megfűzve egy igen egyedi ékszer lehet a tiéd. A Palo santo női kollekciójában fehér kagylóval és rózsakvarccal, a férfi karkötője pedig ónixszal és lávakővel készült.