Pomanders - Illóolajat párologtató illatszelencés ékszerek

LÉGY ÜDVÖZÖLVE A POMANDERS ILLATOS OLDALÁN!

Mi az a pomander?

Mi az a pomander?

Mi az a pomander?

A pomander nem más, mint egy nyitható illatszelence, mely arra szolgált a reneszánsz kor idején, hogy illatos anyagokat helyezzenek el benne. A pomander, azaz illatszelence egyszerre volt ékszer és illatszer. Igazi ötvös remekmű, és a parfümök előfutára. Egy olyan tárgy, mely nem csupán gyönyörű, de hatalmat, szépséget, karizmát kölcsönzött viselőjének. A pomanderek az 1500-as években élték a virágkorukat, és 1800-as évekre teljesen elfelejtették őket. 

                             img-2336.jpg8549732f2711d161968c4d02476a9c4d.jpgfoto9.jpg

A drágakövekből, ezüstből aranyból készült gömb alakú nyitható szelencékbe aromás anyagokat tettek, hiszen úgy hitték, hogy az illatok távol tartják a gonoszt, a negatív energiákat, rossz gondolatokat, és leginkább a betegségeket. 

A magyar pomander, azaz illatszelence szavunk a francia pomme d'ambre szóból származik, mely szó szerint azt jelenti, hogy „ámbra alma”. Az alma a tárgy alakjára, míg az ámbra a méregdrága illatszerre utalt. A valóságban egy pompásan díszített, cizellált, drágakövekkel kirakott ékszerről van szó, melyet illatszelenceként használtak és a belsejében olyan aromás anyagokat tettek, mint az ámbra, a pézsma, vagy a különböző gyanták, mint a tömjén, a mirha, a benzoé vagy a galbanum, illetve aromás növényeket, mint amilyen a balzsamos szuhar levele, a szerecsendió vagy a fahéj.

foto5.jpg